همشهری: سیزدهمین دوره جایزه ملی محیط زیست پس از وقفه ای ۵ ساله به منظور شناسایی، معرفی و قدردانی از خدمات و فعالیت های شاخص و اثربخش در حوزه محیط زیست برگزار شد
نورالله مرادی دبیر سیزدهمین دوره جایزه ملی محیط زیست در مراسم اهدای جوایز گفت: این رویداد نقش بسیار مهمی در توسعه دانش و فرهنگ محیط زیستی و شناخت آن دارد. بررسی آثار شرکت ها و مجموعه های فناور و دانش بنیان در یک محور جداگانه، از وجوه تمایز این دوره نسبت به ادوار قبلی بوده است. رقابت شرکت کنندگان در این دوره جایزه ملی محیط زیست در بسیاری از محورها بسیار سخت و فشرده بود و بر این اساس با توجه به پیش بینی های انجام شده قبلی از گروهی از متخصصان، اساتید دانشگاه و چهره های علمی در امر داوری و ارزیابی به عنوان هیات داوران، بهره گیری شد.
زنان روستا، الگوی شهرنشینان
انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور: یکی از کارگروههای تعیین شده برای روز خانواده، کارگروه محیط زیست و خانواده است که در آن به نقش زنان تاکید شده است. خانمها میتوانند در بهبود و پاکسازی محیط زیست، جلوگیری از آلودگی محیط آن و در بکر حفظ کردن آن و همچنین توجه به سالم سازی محیط زیست نقش موثری داشته باشند. ما باید به آسیبهایی که زنان و کودکان را درگیر میکند توجه ویژه داشته باشیم. مسئله بیماریها، سرطانها و ناباروریها به طور مستقیم به خانوادهها برمیگردد که بخشی از این مسائل به محیط زیست سالم وابسته است. رویداد روز خانواده به مدت یک سال اجرایی خواهد شد همچنین همکاری مناسبی با سازمان حفاظت محیط زیست خواهیم داشت که در این خصوص جلساتی را نیز برای همکاریهای متعدد با سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداریها و وزارت جهاد کشاورزی داشتیم. به طور مثال مسئله کاشت یک میلیارد اصل نهال موردی است که بخش زیادی از آن را خانمها به عهده گرفتند که بذر را بگیرند و نهال تحویل دهند. بخشی از این امر را زنان خانهدار قرار شده است که متقبل شوند؛ تعدادی را به ثمر رساندند و تعداد دیگری نیز در دست برنامه قراردارد. در مسئله تفکیک زباله و کنترل شیرابههایی که به شدت محیط زیست را آلوده میکنند خانمها نقش بسیار مهمی دارند. گروههایی به صورت پراکنده در مساجد و کانونهای فرهنگی مساجد تشکیل شده است که از طریق آنها توانستیم بخشی از این شیرابهها را کاهش دهیم. البته نکته مهم این است که ما به صورت جدی به یک اقدام ملی، جمعی هم افزایی بین سازمانها و دستگاههای اجرایی نیاز داریم. در بعضی از مناطق تهران خانمها توانستهاند زباله را به صفر برسانند و این اقدام بسیار مناسبی است چرا که هم توانستند خشکاله برای دامها فراهم کنند و هم توانستند در مسئله تفکیک زباله گام موثری بردارند تا در مواجهه با بسیاری از آسیبهایی که از طریق زباله به محیط زیست وارد میشود نباشیم اما میزان این فعالیتها محدود است چرا که این خانمها برای حمل و نقل خشکالهها به سمت دامداریها و روستاهای اطراف دچار مشکل میشوند. روستاها در حال حاضر به طور کامل از ضایعات و پلاستیک استفاده میکنند و ما باید با فرهنگ سازی تلاش کنیم تولید پسماند در روستاها توسعه پیدا نکند و در شهرها نیز میزان آن کنترل شود؛ امیدواریم در این زمینه با همت و همکاری جمعی، اقدامات موثری انجام شود.
لایحه حفاظت مشارکتی در دولت
علی سلاجقه، معاون رییس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست: اگر نهادهای متولی مانند وزارت نیرو و جهادکشاورزی بتوانند یک درصد از تبخیر منابع آبی بکاهند، به اندازه ١۵ سد امیرکبیر پر آب خواهد شد. سالانه ۴١٣ میلیارد متر مکعب بارش در کشور داریم که البته در چند سال گذشته به حدود ۴٠٠ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است، اما از همین میزان بارش سالانه ٢٧٠ میلیارد متر مکعب تبخیر می شود. نتیجه نبود موازنه در محیط زیست را در قالب پسماند، تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین، کاهش تنوع زیستی و اثرات سوء آن بر روح و روان انسان می بینم. سالانه ١٠٣ میلیارد تن و روزانه ٣٠۵ میلیون تن پسماند در جهان تولید می شود که این عدد در ایران ١٨ میلیون تن است؛ همچنین نابودی ٧۵ درصد تالاب های دنیا در ۵٠ سال گذشته نتیجه همین تغییر معادلات است که نامعادله جای مدیریت دارد. از بین رفتن منابع عظیم یخچالی به علت گرم شدن زمین مشکلات زیادی را به وجود خواهد آورد در کشور ما در برخی نقاط شاهد افزایش ١٠۵ درجه ای و برخی نقاط دنیا تا ٢٠٧ درجه هستیم که این مسأله موجب نابودی برخی کشورها می شود. انسان به این روند سرعت داده است. در ایران هم دانش بومی قوی و هم رهبران آگاه وجود دارد این مسأله با تمام فراز و فرودهایی که داشته اما مسیر مشخصی را در پیش گرفته است در دولت سیزدهم رویکرد بسیار بنیادی است و تأکید این شعار است که توسعه فرع بر محیط زیست است. گاهی تضاد دیدگاه میان اقتصاددان و فعالان محیط زیست وجود دارد و ما را به جاهایی می کشاند که باید حتما بهترین مسیر را انتخاب کنیم تا هم انسان مسیر تعامل را ادامه دهد و هم زیرساختهای خدماتی به نحو مطلوبی پیش رود. «مردم پایه کردن محیط زیست» رویکرد دولت سیزدهم است. در دولت سیزدهم در سازمان محیطزیست رویکرد یکجانبه حفاظت نداریم، بلکه معتقدیم همه مخلوقات در راستای استفاده بهینه و رشد و تکامل اشرف مخلوقات خلق شدهاند، بنابراین باید مواهب الهی را حفظ کنیم و بهترین مسیر را برای بهرهبرداری پایدار از مواهب طبیعی انتخاب کنیم و با مردمپایهکردن محیطزیست به سمت جلب مشارکت آحاد مردم در حفظ محیطزیست پیش برویم. بیش از ٢ هزار خانه محیط زیست در سراسر کشور راهاندازی شد که بستری برای تبادل نظر دوستداران محیط زیست است. قول داده بودیم تا پایان شهریور حقابه از سدهای در مرحله افتتاح به دریاچه ارومیه وارد شود و اکنون منتظر حضور رییس جمهور و یا معاون اول در آذربایجان برای افتتاح آنها هستیم. در زمینه پساب و پسماند نیز در دولت سیزدهم اقدامات خوبی صورت گرفته است. اکنون هیچ صنعتی شکل نمی گیرد مگر اینکه ابتدا تصفیه خانه آن راه اندازی شده باشد مانند اینکه کلنگ هیچ پروژه ای بدون داشتن گزارش ارزیابی محیط زیست به زمین زده نمی شود. باید از حفاظت صرف به سمت حفاظت مشارکتی پیش رویم بر این اساس لایحه ای را به دولت ارسال کردیم که امیدواریم زودتر تصویب شود، در برنامه هفتم هم مجلس رویکرد محیط زیستی خوبی دارد.
نظر شما